söndag 30 december 2007

Update

Lite utvärdering so far:
Tja....har skrivit för hand på min novell. Kan inte direkt påstå att jag är i extas, texten vill inte riktigt bli som jag har tänkt att den ska bli (det vill säga perfekt, enligt mina mått mätt). Detta gör mig galen och egentligen har jag inte någon som helst lust att pränta ner det jag nu har skrivit på datorn. Men....jag tänker banne mig inte ge upp. Inte riktigt än i alla fall.
Lite andra funderingar: Funderar på att stryka dikten och en utav texterna i projektet, det passar nämligen inte riktigt in på temat i mitt häfte. Men...vi får se, har inte riktigt bestämt mig än.


Hej så länge / En ganska sur wannabe perfektionist

måndag 17 december 2007

Konkreta mål

Under jullovet ska jag ha hunnit skriva ner de två mindre texterna (vilka redan finns, mer eller mindre), jag ska ha hunnit titta över min dikt samt ha kommit en bra bit på vägen till min novell ( jag vill åtminstone ha ett färdigt utkast)
Jag ser helst att jag:
*skrivit 7000 - 10 000 tecken på min novell (om jag har tur slutar den där)
*präntat ner mina två texter (finslipat dem)
*funderat lite kring min dikt (som redan finns på datorn)

torsdag 13 december 2007

Projektarbete

Ja. Vad har jag då tänkt mig? Ett häfte? Yes. Innehållandes vadå? En novell, två kortare texter, en dikt och ytterligare en liten text. Varför? Tja, det finns många anledningar. Jag vill skriva av mig texter som skriker i huvudet eller som ropar från ett bortglömt dokument. Det här projeketet är självklart något som ska genomföras för att jag för en gångs skull ska känna mig nöjd, kunna tänka: "ja, det här är faktiskt bra". Eller tja...hm..det ska åtminstone vara texter som jag personligen kan stå för, oavsett om de är bra eller inte.
Vad målet är med projeketet?
Tja......det finns många mål. Det främsta är väl att jag ska känna mig nöjd och lägga undan texter för att de faktiskt är färdiga och genomarbetade.

Så. Det är tankarna än så länge, jag kan ju ändra mig, nyckfull som jag är.

fredag 7 december 2007

Evighet finns ej mer (dikt)

Evighetens låga lyser svagt. Fladdrar till!
Syn överger ögon. Skugga, dimma, mörker, svärta
Själ kastar kropp. Bebos ej mer
Hjärtslag lämnar. Ljudlöst, tystnad
Bränns till aska
Ett slut
Evighetens låga blåses ut
Dör

Evighet finns ej mer

lördag 1 december 2007

Haiku-dikter

Jag har kommit på mig själv att faktiskt börja gilla det här med dikter. Först och främst har jag tyckt om det eftersom man faktiskt inte behöver förstå en dikt, att det faktiskt inte finns några speciella regler för vad en dikt är. Dessa haiku-dikter blev då atomatiskt lite knepigare och genast jobbigare att skriva eftersom det finns en del regler. Jag har inte följt alla, men jag har i alla fall försökt.

Stilla vintermörker
I en natt så svart
Vinden isar varg

Stilla vintermåne
På en himmel så mörk
Vinden isar ensamvarg


Ovan valde jag att inte använda mig av 5-7-5 regeln

Månen lyser klar
Kvällen målar himlen svart
Snöstjärnan faller


Jag har märkt att jag gärna använder mig av månar i mina texter, och det hela har en väldigt enkel förklaring: Jag sitter vid datorn och i fönstret ser jag den mörka himlen utanför. Detta får mig alltid att tänka på den vita månen så fort jag ska skriva. Det måste ha något med stämningen att göra.

Fågel flyger fort
över blå sommarhimmel
vill den härifrån?


Tja, denna dikt är väl ett slags motreaktion på alla mina texter om mörker och månar

Stjälkar och knoppar
ur Moder Jord viskar svagt
snart är våren här


Jag sa åt mig på skarpen att för en gångs skull skriva något lite mer hoppfullt

Det var väl allt för idag, egentligen.

måndag 26 november 2007

Dikt utifrån prosa-text

Jag ska vara ärlig, jag har omtolkat uppgiften lite. Eftersom jag fick inspiration från en prosa utgår jag ifrån den. Jag gör alltså inte om den till en dikt. (Hoppas att detta går för sig, annars är det bara säga till mig att göra om)
Nåväl, fastnade vid ordet vapen i prosa-texten och här är vad som kom fram tack vare det:

en sköld
värmer
inte ett
ensamt hjärta


Jag är nöjd. Det är jag oftast när saker och ting kommer från hjärtat och jag slipper tvinga fram något.

söndag 18 november 2007

Högt tempo, hänger du med?

Tyvärr sker inte radbytet riktigt som jag vill, tror att det beror på inställningarna i den här bloggen. Dikten inger inte riktigt den känsla som jag vill förmedla nu när raderna är lite..öh..crazy..här i bloggen. Hoppas du har överseende med detta.


Spring spring spring fort som fan! börja springa lätt snabbare fortare, kämpa på!
andas fortare nu pulsen ökar jag tror jag svimmar, jag springer springer springer fort som fan
Högt tempo, hänger du med?
men spring då, spring spring spring tillsammans med mig tillsammans springer vi i ett rusande tempo, som i ett moln virvlar vi fram hinner inte stanna och se efter svetten rinner
Högt tempo hinner du med?
vi springer, tillsammans du och jag från allt och alla, ett dammoln efter oss i gruset där vi
rör oss. Springa, sprang, sprungit. springer fort som fan! Andetag hugger i lungorna nu
smärta! korta andetag. Spring rusa spring rusa spring rusa spring
spring rusa spring med mig, med dig. Själv. rusa spring aldrig gå, det hinner ifatt!
svetten rinner, spring, spring för fan! Rusa.
Högt tempo, hänger du med?


Tänka sig! Det här med dikter börjar ju faktiskt bli lite roligt! Jag tycker att det är skojigt att testa på saker som man aldrig gjort förut, och denna dikt är ett bra exempel! Väldigt intressant sätt att skriva på!
Jag gillade att skriva den här dikten, kändes inte alls dumt. Eftersom Nadja ville att dikterna skulle ta fasta på ett högt tempo var det just det som fick bli temat i min dikt. Vet som vanligt inte vad jag vill ha respons på, skriv vad ni tycker, helt enkelt!

torsdag 15 november 2007

Är tiden ute nu?

Dikt numero 3:

Klockor hänger, modstulet
Är tiden ute nu?
Sekunder, timmar, dagar, år, ett töcken
Är tiden ute nu?
Visarna smetas ut, suddas, glöms bort
Är tiden ute nu?
Sakta försvinner fröken Ur
Är tiden ute nu?
Allting bleknar, går i mörker
Är tiden ute nu?

Tiden är ute. Nu.

Det kändes bra att skriva den här dikten, är faktiskt nöjd. Dikten är inspirerad av de ord vi skulle skriva ner när vi såg på de olika konstverken. Tycker att den speglar min stressiga vardag väldigt bra. Vad jag vill ha synpunkter på i denna dikt är svårt att säga, men det skulle vara väldigt intressant att se hur alla andra tolkar den.

tisdag 13 november 2007

En dikt i förvandlingens tecken (...typ)

Jahapp. Ännu en dikt efter mina tappra försök som "poet"! Tyckte att det var ganska enkelt att skriva ner den här dikten eftersom dikter får vara hur konstiga och knäppa som helst. Jag kan lika gärna erkänna att jag inte har särskilt mycket till övers för den här dikten, men samtidigt kan jag inte påstå att jag avskyr den (då skulle jag aldrig lagt upp den). Så...tja...här är dikt nummer två av fem. Dikten ska på något vis handla om förvandling. Hur och varför, det får man tolka själv.

Ljus speglas i fönstret

Speglar utslagen knopp som

Under natten genomgått

Förändring

Utslagen krona ler mot sol

Röda blad, kommit ur

Sitt gömme

Aldrig mer

Sjunger de

Aldrig mer


Om du sitter och sliter ditt hår för konstiga eller fula meningsformuleringar så kan jag passa på att säga att det faktiskt ska vara så.

lördag 10 november 2007

Jag är.

Jag är.
Jag är piskan i slavdrivarens hand
Jag är.
Jag är sanningen i den tvistade verkligheten
Jag är.
Jag är Pandoras trasiga ask
Jag är.
Jag är romantikern född för sent
Jag är.
Jag är drömmarens fot i det orealistiska
Jag är.
Jag är hela världen, samtidigt ingenting
Jag är.
Jag är såret i den flåddes rygg
Jag är.
Jag är vandraren ovanför dimman
Jag är.
Jag är så mycket, men är ändå bara jag
Jag är.

Då var det dags att reflektera över denna uppgift. Så....hur jag tyckte det var att skriva den? Hm.....räcker det med att skriva att det var med blandade känslor? Vad dikten egentligen ska säga som mig som person vet jag knappt själv, men jag skulle väldigt gärna vilja slippa emo-stämpeln som det är så lätt att sätta så fort någon skriver något mindre glatt. Vad jag vill ha synpunkter på är också svårt att säga, tänker lämna det fritt. Skriv att den är bra, skriv att den är dålig, det spelar faktiskt inte så stor roll. Jag kan stå för den, och det är det viktigaste. Tycker dock att det är lite..hm..vad ska jag skriva...obehagligt (i brist på bättre ord) att dikten kan tolkas och analyseras i tusen olika versioner.
Meningen med den här dikten är väl...tja...det kanske inte finns någon mening med den. Den är min, helt enkelt. Bra eller dålig, who cares?

söndag 4 november 2007

Pappas lilla flicka

Så. Nu är den färdig. Kan inte direkt påstå att den är något man gärna vill hänga i julgranen. Den novell som jag till en början startade med ligger i lä, det känns som att den är alldeles för komplicerad och stor för att skrivas ner under några veckor (dessutom har jag fastnat). Så här är i stället en mindre bra novell, en novell som varken är storslagen eller kandidat till nobelpriset i litteratur, men färdig (knappt det) är den i alla fall.


Flickan höll hårt i hans hand. Hennes små fingrar var gömda i hans stora näve. Hon tittade upp mot honom och sa:
– Jag ska gifta mig med dig pappa, på en lördag.
Hennes pappa tittade ner på henne med värme i blicken och sa:
– Du är pappas lilla flicka du.
Den lilla flickan med sin rosa lilla klänning log ett lyckligt leende och kramade sin fars hand ännu hårdare.

Hon slängde igen dörren med en smäll och med darrande händer vred hon om nyckeln. Hon tittade sig ursinnigt omkring i rummet, letade efter något att kasta, något som skulle gå sönder i tusen bitar. Hon blinkade irriterat bort några tårar och tog några djupa andetag. Utanför hennes dörr knackade han försiktigt.
– Dra åt helvete!, skrek hon.
Knackningarna upphörde och hon hörde hur han med tunga steg avlägsnade sig från dörren. Hon kastade sig på sängen, stirrade envist upp på en fläck i det vita taket. Tillslut vann klumpen i halsen kampen och tårarna började rinna. Hon förbannade sig själv för att hon grät, förbannade sig själv för att hon inte var starkare.
Enda sedan föräldrarnas skilsmässa hade hon förstått att han skulle åka. Hon hade sett hur drömmen om att ge sig iväg växt i hans ögon. För var dag hade hon betraktat hur han sakta men säkert givit vika för den.
I hela hennes liv hade hon sett upp till honom. Sprungit mot honom när skolklockorna ringt, valt ut hans julklappar med extra vördnad. Hon önskade så att det var hennes mamma hon skrutit om inför de andra barnen, att det var hennes mamma hon ringt till om hon hamnat i knipa. Hon önskade och önskade, men vad spelade det för roll?

Den lilla flickan och hennes pappa gick omkring i staden. Tillsammans kikade de i smyg på människorna som gick förbi dem. De fnissade i samförstånd åt de lustiga figurer som då och då passerade. Ibland vred människorna på huvudet åt deras håll, där de stod och skrattade. Den lilla flickan hade i sitt lilla huvud tänkt att ingen kunde någonsin ha så roligt som hon och hennes pappa.

Hon reste sig upp ur sängen, torkade bort de sista tårarna med handen. För att lugna sig själv började hon att plocka med saker i sitt rum. Visst skulle hon klara att vara utan honom! Hon var en stor flicka nu, hon var inte längre den som behövde pappas näsduk att snyta sig i när hon var ledsen. Han skulle vara ifrån henne och det skulle gå bra! Det skulle gå fint, det skulle gå utmärkt, det skulle…..fan! Hon svor över ännu en tår som rann. Hon behövde honom inte längre, hon var ju snart vuxen!
Hon letade desperat efter något att ta sönder, något som skulle kunna gå att laga. Inom henne skrek en röst utan ansikte, ett skrik som fick henne i rädsla att sätta sig på golvet och slå armarna om sina knän. Flickan begravde ansiktet i dem och önskade innerligt att han skulle stanna.

Den lilla flickan låg och lyssnade på sin pappas betryggande röst medan han läste en godnattsaga. Med olika röster berättade han om drakar, kungar och prinsessor. Ibland tittade de extra länge på bilderna i boken, flickan tyckte om att se på de vackra drottningarna i sina klänningar.
– Sådär vill jag också vara! sa den lilla flickan och pekade på den vackraste drottningen..
– Det är du redan. Du är ju pappas lilla prinsessa du!
Den lilla flickan avundades inte längre drottningen i sin fina klänning, hon var prinsessan i ett rosa nattlinne.

Hon hörde hur han åter närmade sig dörren. Hon stirrade ilsket på dörren, väntade på en knackning. Den kom inte, istället sa han:
– Vi kan väl i alla fall prata om saken?
Flickan satt tyst på golvet och tittade uppgivet på dörren.
– Vad finns det att säga, du åker ju!
– Men lilla gumman, det betyder inte att jag försvinner!
– Du är ju för fan borta i ett år!
Han stod tyst utanför dörren. Hon hörde hur han tog ett andetag för att säga något. Ett litet hopp ilade till inom henne, men hon dödade det snabbt. Hon visste, han skulle ge sig av.
– Det här är ju min dröm. Jag vill hjälpa andra människor! Kan du inte se på det så, att jag hjälper andra människor. Jag kommer ju hem igen!
Flickan stängde genast av det stygn av dåligt samvete som hälsade på inom henne. Hon ville inte dela med sig av sin pappa, hon struntade i om andra behövde honom. Han var hennes och hon ville ha honom hemma.

– Pappa! skrek den lilla flickan.
Hennes pappa kom springande mot henne. Förtvivlat visade hon upp sin lilla arm där en geting ilsket stuckit henne. Stora tårar rullade nerför hennes kinder. Hennes pappa tog henne i sin famn och kramade henne. Blåste lite och pussade på det lilla sticket.
- Dumma geting, sa han, dumma dumma geting!
Den lilla flickan kände hur det svidande sticket lugnade ner sig. Hon tog sin lilla hand och klappade på sin pappas skäggstubbiga kind.
- Snälla pappa, sa hon, snälla snälla pappa!

– Lilla gumman! Du kan väl låsa upp dörren i alla fall!
Flickan tittade på den vita dörren. Såg hur det mässingsfärgade handtaget trycktes ned.
– Du åker pappa! Fattar du!? Du lämnar mig här, fast du lovat att du aldrig ska lämna mig! Kommer du ihåg det pappa?! Du lovade att aldrig lämna mig!
– Jag kommer aldrig att lämna dig! Jag älskar ju dig, gumman!
Flickan kände hur rösten inom henne skrek. Plötsligt fick den ett ansikte. Tillsammans skrek de åt den stängda dörren:
– Men åk inte då! Åk inte, snälla älskade pappa!
I sin förtvivlan reste hon sig upp och öppnade dörren. Hon slängde sig i sin pappas famn.
– Åk inte, grät hon, snälla, stanna kvar!

Den lilla flickan och hennes pappa var och handlade. Hon hade stått och beundrat barbiedockorna när hon plötsligt gripits av ett obehag. Hon snurrade runt, men ingenstans kunde hon se honom. Mathyllorna var höga, ingenstans kunde hon hitta honom. Hon började springa bland hyllorna, hennes lilla hjärta dunkade hårt av rädsla. Plötsligt sprang hon in i någon.
– Där är du ju!
Hon tittade upp och såg sin pappa. Förskräckt hade hon slagit sina små armar runt hans ben.
– Försvinn inte ifrån mig! Jag hittade dig inte!
– Jag är här nu, hjärtat. Jag ska aldrig mer lämna dig igen, jag lovar.
Den lilla flickan kände sig lugn och trygg, pappa skulle aldrig mer gå ifrån henne.

Den lilla flickan har blivit stor. I tårar står hon och ser efter sin pappa på flygplatsen. Om några minuter ska han lämna landet. Hon gråter för att hon inte räckte till, för att hon inte lyckades få honom att stanna. Han ska lämna henne, fast han lovat. När planet lämnar marken förbannar hon den lilla flickan, hatar henne för att hon alltid varit och alltid kommer att vara pappas lilla flicka.

Och ja, hur anknyter då detta till novellhäftet? Jag tog helt enkelt fasta på orden "villkorslös kärlek" från novellen med liknande namn. Villkorslös kärlek är inte alltid så underbart som det låter, vilket jag på någotvis hoppas framgår i den här texten. Hur mycket än flickan tycker att hennes pappa svikit henne älskar hon honom ändå, och är inte det ett tecken på villkorslös kärlek, så säg?

Dikt tre blir till text

Dikten som jag utgick ifrån:

Kastad att iakta

och lyssna telefonsignalers

puls och yta mot fönstrets

halva stumhet



hörde signaler

bortom andhämtning



När jag läser den här dikten får jag en känsla av att det är någon som väntar på att en förälskelse ska ringa. När den väl gör det blir den...tja...nervös, glad, tokig? Jag tog fasta på den känslan och skrev en liten text om hur man kan bete sig när man är upp över öronen kär i någon. Såklart har jag överdrivet kraftigt och kanske var det därför jag tyckte väldigt mycket om att skriva den här texten. Jag kan till och med påstå (och det är inte så ofta, egentligen) att jag är nöjd med den här texten, att det gick lätt att skriva den. Men, nog pratat, här är den:


Jämmer och elände! Han hittade mig tillslut! Under flera år har vi lekt kurragömma, han och jag, och jag har alltid lyckats komma undan genom att välja genialt bra gömställen.
De senaste åren har jag till och med gått omkring och trott att han givit upp letandet, att han slutat hoppats på att någonsin få tag på min ynkliga själ. Mina naiva tankar sa mig att han skulle låta bli att skjuta mig, att han skulle låta mig vara ifred. Men ack, ja ack, så jag missberäknade min fiende!
En morgon flög han in i mitt liv, tog fram sina förbaskade pilar och sköt mig! Man kan ju tycka att han, med tanke på vad han faktiskt står för, skulle visa mig barmhärtighet, men icke! Den vingbeklädde lille jäveln tog fram sin största pil och siktade rätt och slätt på mitt hjärta, och träffade, ja, det gjorde han med råge! Jag antar att mina tidigare smitningar (snygga sådana, om jag får säga det själv) gjort den lille mannen vred och jag kan mycket väl tänka mig att han nu seglar fram på ett segerns moln och skrattar åt sin framgång. Stryk, det skulle han ha!
Min värld är hopplöst rosa och vid varje steg jag tar tycker jag mig höra fågelkvitter. Mitt ansikte verkar ha stelnat i ett enda uttryck, min mun vill inte annat än att spricka upp i ett idiotiskt leende. Om jag inte är tillräckligt vaksam brister den då och då ut i sång (”I believe I can fly….”) vilket har gjort att människor runt omkring vänt sig förvånat efter mig. När de sedan har förstått vilket tillstånd jag befinner mig i har de nickat förstående på sina huvuden och sagt ”Grattis”. Helst av allt skulle jag vilja tala om för dem vad jag tycker att de kan göra med sina grattis mig hit och dit, men inte ens det kan jag förmå mig till att göra längre. Tyvärr tror jag att jag tamefan gått och blivit trevlig!
Mina arbetskamrater har fullständigt tappat respekten för mig. Jag var den som var flitigast på mitt arbete, en högt uppskattad medarbetare som alltid var först med att avsluta sina arbetsuppgifter. Jag har sjunkit i deras aktning, förut pratade de om mig med avundsjuka i rösterna, nu skrattar de gott bakom min rygg. Mycket säkert diskuterar de dem tillfällen då någon utav de gått in i mitt rum i tron om att jag var djupt försjunken i mitt arbete och istället fått se mig i tårar till ”When a man loves a woman” (av någon egendomlig anledning drar den i mina hjärtsträngar på så vis att det måste rinna ur ögonen på mig). Jag har försökt att inbilla dem att jag lider av en hiskeligt jobbig förkylning, men tyvärr har de alla genomskådat mina lögner. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om de sa att de såg glittrande stjärnor i mina ögon!
Men allt detta är inte det värsta. Nej, långt ifrån! Det värsta, det värsta, är att jag skulle vilja tacka honom där uppe, med vingarna. Kanske ge honom en tröja (det måste vara kallt att flyga omkring i bara höftskynket under vintern), kanske ge honom ett par varma långkalsonger. Som ett litet tack, för att han, Amor, kärlekens Gud, aldrig gav upp sitt sökande efter mig, för att han hjälpte mig att hitta kärleken. För det står jag honom i evig tacksamhetsskuld. Jag kommer aldrig att gömma mig igen.




Dikt blir till en ny dikt

Jag har skrivit en dikt! Ha! Ja, det är faktiskt sant! Jag är över huvud taget inte lämpad till att skriva små fina texter och kalla det dikter, men här är en i alla fall!

Dikten som jag utgick ifrån:

Djupt
och sårigt
som skärvor

flimrar
restpartiklar
kvar


Och här är det som jag själv lyckades kladda ner:

Ytligt
och läkt
ett ärr

ett vilande minne
från
en annan
tid

Jag skulle vilja påstå att min dikt är ett slags motsats till den "riktiga" dikten. Men jag orkar inte sitta här och babbla om varför jag tycker det, det får man som läsare tolka själv. Dikter är ju till för att analyseras så att det passar en själv, eller hur? Nu ska jag äta frukost, tack för mig!

tisdag 23 oktober 2007

Dikt blir något annat (1)

Det är ganska otroligt ändå, att jag, hon som alltid är klar i sista minuten, lyckas lägga upp en text långt före deadline!
Den kursiverade texten är dikten som jag utgått från. Texten under är min egen och jag vet inte riktigt vilken etikett jag ska sätta på den. Ett brev, en dikt (njaaaa!), en alldeles vanlig text, de sista orden? Tja, vad vet jag! Det var allt för mig för denna gång!

Han står naken vid
Stupets kant
Låter sina armar

Speglas mot ytan
Och frågar ej
Faller - faller



Du lämnade oss utan svar. Kvar lämnade du oss med frågan.
Den kalla hårda bistra sanningen lugnar inte en trasig själ.
Du var den som värmde då vindarna kylde.
Du talade aldrig om regnfyllda moln, agerade vindskydd till oss andra.
Varför, älskade du, lät du oss aldrig förstå?
Varför?
Älskade, saknade, vän.

söndag 7 oktober 2007

novellkladd

Lika starkt som varje stjärna lös den kvällen ville han minnas henne. Himlavalvet bar nattens klädnad, stjärnorna glittrade mot den svarta bakgrunden. I det mörkerlagda rummet var fönstret med dess vy ut mot natten den enda källan till ljus i rummet. Den klotrunda klarvita månen stod tillsynes orörlig på himlen, verkade nära men var så långt borta. Som hon.
Den gamle mannen tittade ut genom fönstret där han låg i sin säng. En gång hade han varit en gänglig ståtlig ung man, men åren hade gått och den unge mannens kropp hade sedan länge förvandlats till en åldrings. Svaga rosslande andetag hävde den gamles bröstkorg upp och ner. Varje in- som utandning innebar en olidlig smärta och följdes ofta av ett häftigt hostanfall. Den gamle mannen visste att hans tid var knapp, men än hade han några timmar kvar. Han önskade att hon hade varit där, hans älskade. Han slöt ögonen och såg henne framför sig.

Under den varmaste sommardagen i juni 1955 hade de träffats för första gången. Han hade suttit på en bänk i stadens park. Då och då hade han tittat upp från sin tidning och betraktat grönskan och människorna runtomkring honom. Överallt hade det suttit människor utspridda på rödrutiga picknickfiltar. Mannen hade suttit och fundersamt tittat på ett kärlekspar framför sig då hon plötsligt satt sig bredvid honom.
– Är du bra på korsord? hade hon frågat.
Han hade tittat förvånat på henne. Hon hade lett åt hans förvirrade ansiktsuttryck.
– Jag gillar när man är bra på ord, hade hon fortsatt när han inte svarat henne.
Hon hade lett sitt mystiska leende mot honom, rest sig upp och gått. Han hade förundrat tittat efter henne och undrat vem hon var. Hennes ljusblå sommarklänning var det enda mannen hade i tankarna resten av dagen.

Har inte alls kommit långt eftersom jag förtillfället helst vill sitta och svära mig gul och blå över ett reportage som vi journalistikare måste skriva. Men, men, här är början på min novell. Och tja....mer än så finns det väl inte att säga förtillfället. Hej hopp!

måndag 1 oktober 2007

Ögonblick

När rummet stod i mörker tände flickan ett ljus. Ikväll skulle vara hennes kväll. Det var länge sedan hon hade uppskattat tiden med sig själv, uppskattat tystnaden. Hon hade saknat det, saknat att sitta i sina funderingar utan att bli avbruten.
När ljusets veke väl brann plockade flickan fram något att lyssna på. I hennes stora musiksamling fanns det inget som tilltalade henne. Istället hämtade hon en utav hennes föräldrars skivor; något klassiskt, instrumentalt, där ingen annans ord skulle påverka henne. Snart strömmade musiken ur högtalarna och flickan blundade, välkomnade sig själv. Utanför fönstret rådde mörkret, men i rummet, i rummet fanns ljuset.

måndag 24 september 2007

Olika berättarperspektiv

Jag står här, bland spadar och grävskopor, med den blöta sanden våldgästandes mina svindyra vita nikeskor, omringad av ett tjugotal ungar. Jag kunde en gång i tiden kalla mig själv stadens mest eftertraktade ungkarl men passar numera in under etiketten ”ensamstående farsa”. På den gamla goda tiden var jag snubben med det. Charmören som fick tjejerna, bara genom en blick, att darra på knäna. En del dreglade, andra svimmade. Enligt klyschan var jag killen som alla andra killar drömde om att få vara. Killen som var snyggast, visste allt, var bäst på allt. Det var jag det. Anton, heter jag förresten.
Från att ha varit snubben med det tog det inte väldigt lång tid att bli snubben med den. Den, är resultatet av två ungdomars något oansvarsfulla natt tillsammans på en fest. Denna den heter Emil. En jäkligt söt unge, om jag får säga det själv. Äpplet faller inte långt från trädet, som man brukar säga. Just nu tittar jag på hur han förnöjt sitter i sina blå galonibyxor bland alla de andra barnen och gör en sandkaka. Han kommer mycket snart att erbjuda mig att smaka på hans mästervärk. Han är, enligt min mening, den mest fullbordade lilla människa som någonsin har skapats. Smart, som sin farsa, är han också. Det brukar märkas när han systematiskt snor både spadar och hinkar från de andra barnen. ”Det kommer att bli något stort av honom” tänker jag ofta.
Tyvärr lockar inte min son till sig särskilt många brudar. Att tjejer tycker om barn är något som jag insett vara något av en myt. I alla fall hos de unga, fräscha, pumorna. Om barn var något som tilltalade skulle jag för länge sedan ha kunnat ge lille Emil en morsa. Men, precis som hans mor, väljer de att lägga benen på ryggen så fort de förstår att den lille snorande blonda ungen är min.
Det händer ibland att en ung, snygg, tjej kommer fram till mig och frågar: ”Vilken utav de här är du brorsa till då?” Vid dessa tillfällen, som om han har ett eget alarmsystem, brukar Emil passa på att peta in sand i ögonen. Detta brukar i sin tur utlösa ett gallskrik över hela lekplatsen. Bruden brukar alltid undra varför ingen tar hand om den blodröda ilskna snorungen och jag ägnar mig då till att försöka att se ut som att jag undrar detsamma. När jag ignorerar Emils tjutande brukar han efter några sekunder komma tultandes (han har inte riktigt fått kläm på hur det är att gå normalt utan vaggar av och an, från sida till sida, som en pingvin), se ut som ”hej kom och hjälp mig”, och rycka mig i byxbenet. När jag fortsätter att se oberörd ut byter ungen taktik och biter mig i benet, sedan vrålar han: ”Pappaa bääär miiig” När tjejen då får grepp om hur det hela ligger till vänder hon på klacken och springer skrikandes iväg.
Nu ser jag hur Emil är färdig med sin sandkaka. Jag går fram till honom och väntar på den återkommande frasen som yttras minst hundra gånger om dagen av förväntansfulla barn; ”smaka?” Men den kommer inte idag. Idag säger Emil: ”Pappa, vad ska det bli av dig?”
Detta yttrande från min fyraåring vänder upp och ner på min värld. Vadå vad det ska bli av med mig? Jag är ju farsan Baloo, han som ska lära Mowgli (Emil), allt han kan. Jag tittar mig desperat runt omkring på lekplatsen för att hitta ett svar. Vad ska det bli av mig? Vad ska det bli av mig?, Vad ska det bli av mig? Tillslut fastnar min blick på ett sandslott som någon överenergisk unge suttit och skapat och jag svarar: ”Jag ska bli kung” Emil verkar nöjd med svaret då han lyser upp som en sol för att sedan återgå till sitt arbetande i sandlådan. Efter några minuter i tystnad tar han ett bestämt tag om spaden och trycker upp sand i mitt ansikte.



Där stod han, mitt bland spadar och grävskopor, med den blöta sanden läckandes in i de svindyra nikeskorna, omringad av massor av barn. En gång i tiden betraktades han som stadens mest eftertraktade ungkarl men passade numera in under etiketten ”ensamstående farsa”. I sin glans dagar var Anton snubben med det. En don Juan som fick tjejerna, bara genom att titta på dem, att darra på knäna. En del dreglade andra svimmade. Enligt klyschan var han den kille som alla andra killar drömde att få vara.
Från att vara snubben med det, tog det inte lång tid för Anton att bli snubben med den. Den, var resultatet av hans oansvarsfulla natt tillsammans med en tjej på en fest. Denna den döptes till Emil och var hans son. Anton brukade se på honom och tänka att han var den mest fullbordade människa som någonsin funnits. Han brukade ofta tänka att det skulle bli något stort av Emil, särskilt när han såg hur han systematiskt snodde åt sig spadar och hinkar från de andra barnen. ”Vad smart han är, precis som hans far”, tänkte han ofta.
Tyvärr lockade inte lille Emil, trots att han var söt som socker, till sig särskilt mycket brudar. Anton fnös ofta föraktfullt åt vad han numera tyckte var en myt, att tjejer skulle gilla ungar. Precis som Emils mamma, la de flesta benen på ryggen när de förstod att Anton var pappa.
Det hände ibland att en ung, intet ont anande tjej kom fram till honom och undrade vem utav barnen på lekplatsen som var hans bror. Vid dessa tillfällen brukade Emil, som om han hade ett eget alarmsystem, alltid passa på att peta in sand i ögonen. Detta utlöste i sin tur ett gallskrik som inte lämnade någon oberörd. Till en början brukade Anton, i förhoppning om att behålla tjejens intresse, låtsas som att han inte visste vem den mycket upprörda lilla killen var. Emil brukade alltid avslöja honom, då han alltid vaggade fram till honom (han hade inte riktigt lärt sig gå utan tultade från sida till sida, som en pingvin) och ryckte honom i byxbenet. Anton försökte då tappert att några sekunder till att se ut som om han inte visste vart den lille killen kom ifrån men lyckades inte särskilt länge då Emil brukade hämnas sin pappas ignorans genom att bita honom i benet. Sedan brukade han vråla: ”Pappa bär mig!” När tjejen då förstod hur det gick till vände hon på klacken och gick.
Anton betraktade hur Emil fullbordade sin sandkaka. Han gick till fram till honom och väntade på den fråga som yttrades minst hundra gånger om dagen i sandlådan; ”smaka?”.
Denna dagen kom inte frågan, lille Emil frågade istället, så som bara en fyraåring kan, ”Pappa, vad ska det bli av dig?” Trots att Anton förstod att denna fråga inte hade någon vidare innebörd blev han ställd. Han tittade sig runtomkring på lekplatsen och letade desperat efter ett svar. Tillslut fastnade hans blick på ett sandslott och han svarade: ”Jag ska bli kung” Emil verkade nöjd med svaret och fortsatte att arbeta med ännu en sandkaka. Anton satt bredvid och funderade, fortfarande ställd. Efter några minuter i tystnad fattade Emil tag i spaden och tryckte upp sand i hans ansikte. Emil skrattade.


Vad tyckte jag då om denna uppgift? Nja, sådär. Valde att inte skriva en hel novell utan ett slags uttrag ur en längre text. Roades egentligen inte av att byta berättarperspektiv men märkte, genom att ändra det, vissa olikheter i Antons personlighet. I jag-texten är Anton en kille med humor medan han i den andra texten framstår som en mer allvarlig person, som att det är något som tynger honom. Det kändes helt enkelt inte bra att skriva på samma sätt i jag-versionen som i tredje-person-versionen.

måndag 17 september 2007

Gestalta

Kvinnan gned sig i ögonen och gäspade. Dagen hade varit lång. Hon öppnade kökslådan och tog fram besticken och lade dem på bänken. På köksbordet hade hon lagt två vävda underlägg vilka hon nu varsamt strök med handen så att inte en enda skrynkla skulle synas. Därefter följde hon dem broderade röda initialerna med fingret. Hon lät pekfingret långsamt smeka över bokstaven R för att sedan gå över till W. Roland Wehlin.
Kvinnan gned sig återigen i ögonen och klappade sig själv i ansiktet för att vakna till. Steken skulle snart tas ut och medan hon väntade såg hon sig om i köket. Hennes blick fastnade på de gula rosorna i mitten på köksbordet. Kvinnan stirrade länge på buketten och gick sedan fram till den. Med darrande händer plockade hon ur nio av de tio rosorna från den svarta vasen och öppnade fönstret. Hon lät dem alla falla och krossas mot den hårda asfalten nedanför. Rosornas gula blad såg svarta ut på den oupplysta gatan. Kvinnan stängde fönstret med en smäll och drog för gardinen. Sedan gick hon återigen fram till köksbordet och lyfte vasen med den enda, vackraste, rosen och ställde den på byrån bakom köksbordet. Bredvid rosen stod ett inramat fotografi, vilket kvinnan tog upp och höll mot sitt bröst. Hon andades tungt och blundade några minuter.
”Mamma?”
Innan kvinnan vände sig om torkade hon sig snabbt i ögonen. Hon höll fortfarande fotot i sin hand när hon mötte sin dotters blick.
”Hej kära du!”
”Mamma, är allt bra?”
”Ja, sötaste du, varför skulle det inte vara det?”
”Det har varit en lång dag för oss alla mamma. Varför har du slängt ut rosorna genom fönstret?” ”Åh, tja, de var så fula. Kyrkans luft hade gjort dem så livlösa.”
”Mamma……”började dottern och försökte krama henne.
Kvinnan vände sig hastigt om och ställde ner fotografiet igen.
”Men kära barn! Du måste ju vara utsvulten efter denna dag. Inte var maten något att hurra för idag inte! Sätt dig ner för all del, steken är snart färdig!”
Dottern gjorde som hon sa, men släppte inte sin mor med blicken. Snart var steken ur ugnen och kvinnan tog fram den sylvassa kniven. Dottern noterade sin mors lätt skakande hand och sa försiktigt:
”Kanske ska jag göra det där idag?”
”Nej, varför det hjärtat? Jag vill inte att du skär dig.”
Kvinnan började skära upp köttet men skar sig ganska snart i tummen.
”Hoppsan, så klumpig jag gått och blivit”
”Mamma?”
”Oroa dig inte raring, jag mår bra”
Kvinnan och dottern var för några minuter tysta.
”Jag saknar pappa”
”Ja, älskling, det är klart att du gör. Det måste ha varit en jobbig dag för dig hjärtat.”
”Mamma….”
”Pappa mår mycket bättre i Guds händer”
Dottern satt tyst och betraktade hur sin mor hade börjat försöka lösa upp den hårda förklädesknuten. När det inte gick började hon att rycka och slita i den. Hon strök snabbt undan håret som föll ner i ansiktet, hennes oomplåstrade tumme lämnade ett rött spår i hennes panna.
”Mamma, låt mig få hjälpa dig”
”Nej då hjärtat, jag klarar mig”
Dottern var tyst i någon minut, sedan sa hon varsamt:
”Mamma, man måste inte alltid vara stark”
”Jag förstår inte vad du pratar om, hjärtat”
Kvinnan mötte inte sin dotters ögon utan gick istället fram till sin mans inramade foto. Därefter tände hon ett ljus. Dottern såg hur en skälvning gick genom sin mors kropp. Snart var hon framme och la handen på hennes axel. Kvinnan vek snabbt undan och vände sig om, såg sin dotter i ögonen och sa glatt:
”Nå, låt oss äta. En dag som denna behöver man lite mat”

Så. Vad tyckte jag då om att gestalta? Mjo då. En intressant och rolig övning.Först var det lite svårt att komma på vilken känsla som jag skulle gestalta och jag måste erkänna att jag till en början inte ville skriva om känslan sorg. Tyvärr, kanske man ska säga, är det den lättaste känslan att gestalta. Så. Resultatet av mitt försök att gestalta istället för att beskriva känslan sorg ser du ovan.

söndag 16 september 2007

Tjuvlyssnat.

Styckesindelningen är kanske inte den snyggaste, men så blir det i den här bloggen.

(Några tjejer på centralstationen)
"Som när den där tjejen kom utklädd"
"Hon ba alla trodde jag var en hora"
"Men det skulle jag också trott"
"Alla trodde att jag var en hora….Gu va….haha"

”Men det var ju som när den där tjejen kom utklädd, hon som påstod att alla tyckte att hon såg ut som en hora” fortsatte Linn.
”Det skulle faktiskt jag också ha trott” fnissade Ivve,
”Alla trodde att jag var en hora” härmade Linn och skrattade.
”Gud vad…..”, började Louise men kom av sig och skrattade ännu mer.


(Två norrländska killar på centralstationen)
"Vad ska vi hitta på ikväll då?"
"Ja vet inte"
"Supa ner oss?"
"A, jag vet inte"
"Får se va vi…..kan hitta på"
"Ssschuuup"

”Vad ska vi hitta på ikväll då?” undrade Uffe.
”Jag vet inte” svarade Linus fundersamt.
”Supa ner oss?” föreslog Uffe och hans norrländska dialekt skulle inte ha lämnat någon förbipasserande obemärkt.
”Jag vet inte riktigt” svarade Linus lite drömmande.
”Får se vad vi…” började Uffe, som verkade uppe i sina egna tankar, ”...vad vi kan hitta på”
Linus drog efter andan och svarade som den sanna norrlänning han var:
”Ssschuuup”


(Ett gäng packade tjejer på bussen)
"Hallå tjejer, det här är min granne!"
"Hej vad trevligt"
"Hej, heej, hej"
"Malin, alla heter Malin (Malin, Malin, Malin)"

”Hallå tjejer” skrålade Eva ”Det här är min granne!”
Det glada, men något berusade, tjejgänget hälsade glatt och högljutt på Malin. Malin, som också var lite rund om fötterna, hälsade tillbaka.
”Det här är Malin” fortsatte Eva ”Malin, alla de andra heter också Malin”
Efter att Eva upplyst henne om detta, pekade hon på de tjejer som tydligen delade hennes namn.




Så. Vad tyckte jag nu om denna uppgift? Jo, svår. Jättesvår, faktiskt. Det är i princip omöjligt att helt återskapa ett samtal mellan två personer precis som det har låtit. Jag försökte flera gånger att följa människors konversationer, men fann det alltid lika svårt att skriva ner vad som sas och samtidigt hänga med i det som senare yttrades. Detta gjorde att jag valde att skriva ner tre olika korta konversationer som jag känner att jag i alla fall någorlunda lyckats återskapa. Och ja, resultatet finns ju ovan. Att göra om konversationerna till hur skulle kunnat ha sett ut i en roman var mycket enklare eftersom jag inte behövde använda öronen särskilt mycket. Är det något jag verkligen borde sluta med är att lyssna jättehögt på min i-pod för att rädda den hörsel jag har kvar.

torsdag 13 september 2007

Substantiv, adjektiv och verb

Grundtext:
Det var en tidig morgon. Solen hade bara börjat, sakta men säkert, att värma upp asfalten på skolgården. Ett flertal frusna elever stod och väntade på att bli insläppta i skolans värme. Än var det fem minuter kvar innan vaktmästaren skulle låsa upp dörrarna. Eleverna stod i klungor och fördrev tiden med att gnälla över solens strålar som inte kunde värma fort nog.
Morgondiset låg fortfarande över skolans fotbollsplan. Snart skulle dagens första idrottslektion börja och det skulle inte vara något i smak för den morgontrötte. Endast de tappra fotbollsfånarna skulle komma i tid. Sjusovarna skulle i sina sängar missa den mycket vackra morgonen.



Adjektiv:
Det var en tidig morgon. Solen hade bara börjat, sakta men säkert, att värma upp den svarta asfalten på den utnötta skolgården. Ett flertal frusna, buttra, elever stod och väntade på att bli insläppta i skolans värme. Än var det fem långa minuter kvar innan den morgonpigga vaktmästaren skulle låsa upp dörrarna. De påbyltade eleverna stod i klungor och fördrev tiden med att gnälla över att solens mjuka strålar inte kunde värma fort nog.
Det vita morgondiset låg fortfarande kvar över skolans gröna fotbollsplan. Snart skulle dagens första intensiva idrottslektion börja och det skulle inte vara något för den morgontrötte. Endast de tappra, gladlynta, fotbollsfånarna skulle komma i tid. De lata sjusovarna, skulle i sina mjuka sängar missa den mycket vackra morgonen



Substantiv:
Det var en tidig morgon. Solen hade bara börjat, sakta men säkert att värma upp asfalten och dess lekpark på skolgården. Ett flertal frusna elever, alla med rinnande näsor, stod och väntade på att bli insläppta i skolans värme. Än var det fem minuter kvar innan klockan skulle visa den tid då vaktmästaren skulle komma och vifta med sin nyckelknippa. Eleverna stod i klungor, påbyltade med halsdukar, jackor, vantar och mössor, och gnällde över solens strålar som inte kunde värma deras kroppar fort nog.
Morgondiset låg fortfarande kvar över skolans fotbollsplan. Några bollar tillsammans med hopprep hade noggrant lagts ut. Snart skulle dagens första idrottslektion börja och det skulle inte vara någon lek för den morgontrötte. Endast de tappra fotbollsfånarna, iklädda fotbollsskor och svettband, skulle komma i tid. Sjusovarna i sina pyjamasar och nattlinnen skulle i sina sängar missa den mycket vackra morgonen.



Verb:
Det var en tidig morgon. Solen hade bara börjat, sakta men säkert, att värma upp asfalten på skolgården. Ett flertal elever hoppade upp och ner, kramade sig själva och varandra, i väntan på att bli insläppta i skolans värme. Än var det fem minuter kvar innan klockan skulle slå åtta och vaktmästaren springande skulle komma och vrida om nyckeln i låset för att öppna dörrarna. Eleverna stod i klungor och pratade, gnällde, över solens strålar som inte kunde värma fort nog. Morgondiset låg fortfarande kvar över skolans fotbollsplan. Likt ett moln rörde det sig nästan inte alls över gräset. Låg bara stilla, höjt några centimeter över konstgräset. Snart skulle dagens första idrottslektion börja. Endast de tappra fotbollsfånarna skulle lyckas masa sig dit i tid. Stretchande, skrattande, redo att ta sig an dagens första fysiska aktivitet. De lata sjusovarna skulle i sina sängar drömma vidare och missa den mycket vackra morgonen



Kan ju börja med att erkänna att det tog mer än en halvtimme att skriva detta. Att inte få korrekturläsa och ändra allt som jag skulle kunna störa mig på var svårt. Såklart har jag läst igenom detta några gånger och gjort några ändringar men har dock inte varit lika petig och kritisk som jag annars brukar vara. Så, nu har jag erkänt detta, kanske ska jag ta och börja reflektera lite?
Adjektiv - Texten får mycket mer liv och man uppfattar också lättare en slags stämning med hjälp av alla beskrivande ord.
Substantiv - Texten blir ganska torr, platt och tråkig då man inte får grepp om någon slags känsla i texten.
Verb - Verben hjälper en att få inblick i händelserna på skolgården denna tidiga morgon.

tisdag 11 september 2007

Miljöbeskrivning (uppgift tre)

Så. Nu är den uppgift som jag haft mycket svårt att utföra klar. En dag försenad, förvisso, men färdig. Äntligen.

Under den smala träbron rinner ån. Små, små vattenfall forsar över stenarna där vattnet ökar i hastighet. Vitt skum bildas i det bruna vattnet. Runtomkring börjar växtligheten byta om till höst. Trädens löv gulnar och det faller då och då ner blad i vattendraget. Ensamma, ett i taget, lämnar de sina träd, sina grenar. Några ligger stilla, andra följer med i det forsande vattnet. Vissa försvinner under dess yta. Kanske dras de av en underström bort, kanske lägger de sig bara på vattnets bruna botten. Den gråa himlen går att skymta bakom trädens kronor.
På de hala stenarna runt vattnet är det bara mossan som kommer att behålla sin klargröna färg. Allt annat kommer slutligen att bli brunt och grått. Förvandlingen har endast tagit sin början.

Än har inte alla fåglar flugit söder ut. Fortfarande kan man höra deras kvittrande. På ett språk, okänt för människan, kommunicerar de med varandra. Låter som sånger men är det knappast. Åns vatten forsar ständigt, aldrig samma vatten över samma sten. Sluter man ögonen är vattnets resa det man hör. Snart glöms tankarna bort, det rinnande vattnet blir det enda bestående.

Regnet har inte lämnat något i lövskogen torrt. Levande som dött, allt, har tagit emot molnens regndroppar. Vattnet i ån är inte längre uppvärmt av solens strålar. Skulle man falla från en utav de många hala, blöta, stenarna ner i vattnet skulle kroppen fort domna av köld. Sticker man ner handen i det kalla vattnet tar det inte många sekunder innan det känns som isbitar mot huden. Håller man kvar den tillräckligt länge måste man sedan värma den för att återfå rörligheten i fingrarna. De kalla höstvindarna som då och då sveper förbi skulle inte vara mycket till hjälp.

Det regn som nyligen fallit har tvättat bort de flesta dofter i skogen. Det som vunnit kampen att nå en människas näsa är fukten. Denna doft och den blöta jorden är det man känner när man promenerar över bron över vattnet. De andra lukterna får ge vika. Kanske kan en hund känna dofterna av de regnvåta växterna, kanske inte. Men för en människa skulle bara fukten och möjligtvis jorden vara det mest uppenbara. En promenerande person uppfylld av sina tankar skulle inte ens tänka på vad skogen runt omkring henne doftade. Inte skulle det vara så konstigt, omgivningen doftade just det vi människor skulle kalla ”ingenting”.

Vattnet i ån bjuder ingen till att dricka det. Med sitt smutsiga innehåll skulle det bara lämna den törstige ännu mer törstig. Jordpartiklarna i det skulle göra den som längtar efter vatten ännu mer torr i munnen.

Slutgiltigt resultat:
Än har inte alla fåglar flugit söder ut. Fortfarande flyger några ovanför lövskogen och dess å. Fåglarnas kvitter, deras språk, dämpas av vattendragets forsande. Vattnet rusar fram över stenarna och bildar små, små vattenfall. Ibland singlar gulnande löv ner från sina träd, sina grenar, för att följa med på vattnets resa. Ett löv kommer inte längre än att det stilla ligger på åns yta och blickar upp mot den gråa himlen. Ett annat dras med under det iskalla vattnet för att sedan lägga sig på dess bruna, jordiga botten.
Solstrålar har slutat skina över ån. Den en gång blåa sommarhimlen är sedan länge gömd bakom moln. Molnen har kramats ur och inte lämnat något, vare sig levande eller dött, torrt. Stenarna runt ån är hala och förrädiska. Går man inte försiktigt snavar man snart ner i det smutsiga vattnet, där simmande jordpartiklar skulle göra den olycksaliges längtan efter rent vatten outhärdlig.
Fukten i luften och den blöta jorden är de enda dofter som vunnit kampen mot regnet. Allt annat som tävlat om näsans uppmärksamhet är bortspolat. Bortspolad och bortglömd kommer snart sommarens grönska att vara. Löven kommer slutligen att inta färgen brunt och krasas sönder under den promenerandes sko. Alldeles förtidigt kommer allt att vara brunt och grått. Det enda som tappert kommer behålla färgen är den oberoende mossan. Årstidens förvandling har bara börjat.

Eftersom jag aldrig varit särskilt intresserad av att läsa miljöbeskrivningar var denna uppgift en stor och jobbig utmaning för mig. Jag försökte allt som allt beskriva tre olika miljöer. I princip hela söndagen gick åt att verkligen försöka, men förgäves, beskriva köket, arbetsrummet och Kvarnbo. Tillslut gav jag upp. Nästa dag tog jag mig i kragen och cyklade återigen till Kvarnbo. Där vandrade jag omkring och luktade, kände, såg, smakade och lyssnade till min omgivning. Gick mycket bättre, även om lukten och smaken var väldigt svårt att beskriva. Det är väldigt svårt att känna en doft i en nytvättad skog och det är ännu svårare att känna en smak i den. Tillslut fick jag ta till min fantasi och ja, ovanför är resultatet. De sinnen jag fann enklast att beskriva var synen och hörseln. Antagligen är det för att det är dessa jag hela tiden är medveten om att jag använder. Om jag nu ska välja en utav texterna och säga "den här blev bäst" så måste det bli hörsel-beskrivningen. Där tyckte jag att jag lyckades bäst med att fånga det som verkligen var.


söndag 9 september 2007

Uppgift två.

Han gick uppför backen. När han kommit upp stannade han och såg ut över staden. Det regnade och egentligen hade han bråttom, men han dröjde sig ändå kvar. Tittade ut över sin hemstad som var honom så kär. Framför honom såg han slottet, bredvid stod kyrkan. Träden i allén framför de två ståtliga byggnaderna svajade i samförstånd med sina gröna kronor. Trots att ösregnet omslöt staden i en grå dimma var den det mest färgstarka och betryggande mannen sett. Han tog in hela stadsbilden, log, och gick vidare. Han var dyngsur.

Han gick uppför backen. När han kommit upp stannade han och såg ut över staden. Det regnade och egentligen hade han bråttom, men han dröjde sig ändå kvar. Han tog sig tiden till att lyssna till alla ljuden. Brummandet från bilarna. Den ilskna fiskmåsen i skyn. Regnets piskande mot lövverk och gator. Han hörde allt, lyssnade till allt. Tillslut hörde han bara sina egna andetag. Då var det dags att gå.

Han gick uppför backen. När han kommit upp stannade han och såg ut över staden. Det regnade och egentligen hade han bråttom, men han dröjde sig ändå kvar. Han blickade upp mot himlen och lät dess skyfall träffa honom i ansiktet. Som små ilskna pilar sända av krigshärjade soldater mötte regndropparna hans ansikte för att sedan uppgivet rinna ner. Vinden blåste honom hårt i nacken och han frös. Mannen gillade höstens obarmhärtiga välkomnande.

Han gick uppför backen. När han kommit upp stannade han och såg ut över staden. Det regnade och egentligen hade han bråttom, men han dröjde sig ändå kvar. Det luktade höst nu, en ny tid var på väg. Frisk och kall luft. Regnet som droppade ner mot de redan så blöta kullerstenarna doftade så som regn mot sten gör. Rent. Doften av alla skor vars bärare haft så många förväntningar var sedan länge bortsköljd. Det luktade höst nu. Den var på väg.

Han gick uppför backen. När han kommit upp stannade han och såg ut över staden. Det regnade och egentligen hade han bråttom, men han dröjde sig ändå kvar. Regnet som blandats med luften smakade något. En smak av sot och avgaser blandat med sommarminnen. Ljuva, mjuka, söta minnen. Dessa minnen hade nu sommarvinden tagit med sig bort. Hösten började sakta men säkert etablera sig i staden.

En mix av alla sinnen:

Han gick uppför backen. När han kommit upp stannade han och såg ut över staden. Det regnade och egentligen hade han bråttom, men han dröjde sig ändå kvar. Sommaren var snart över och hösten var på väg att lägga sig över hans hemtrakter. Ännu hade trädens löv inte hunnit inta höstmodet. Trädens fortfarande gröna kronor svajade i samförstånd utanför det ståtliga slottet och den vackra kyrkan. Gatorna runt dessa centrala byggnader var tomma.
En ensam fiskmås skriade i skyn. Mannen riktade blicken mot himlen men såg inte fågeln vars skrikande hade berört honom. Istället kände han alla de tusentals regndroppar som föll över honom. Sända som ilskna pilar av krigshärjade soldater träffade dem hans ansikte för att sedan uppgivet rinna ner.
En kall vind blåste honom i nacken och han frös. Den varma sommarvinden hade sedan länge svept förbi staden och tagit med sig alla minnen. Ändå kände mannen, när han smakade på regndropparna, att den ljuva sötman som sommaren inneburit för honom fortfarande fanns kvar.
Regnet tvättade hela staden ren. Det doftade nytt, friskt. En odefinierbar lukt. Mannen var redo nu. Han kunde lägga den fina sommaren bakom sig. Blicka framåt. Le. Mycket gott skulle komma hans väg, det kände han på sig.
Han stod kvar ett tag till. Tog in stadsbilden. Lät regnet tvätta honom ren. Han blundade och tog ett djupt andetag. Lyssnade till tystnaden. En ny tid var på väg. Mannen tyckte om höstens obarmhärtiga välkomnande. Med ett leende på läpparna fortsatte han sedan att gå för att uträtta sitt ärende. Dyngsur, men lycklig.

Kan inte direkt påstå att jag är riktigt nöjd med den här texten. Känns ihopslafsad, vilket den också är. Tyvärr är den också rätt rörig. Det stora fel jag gjort är att jag hoppat från känsla till känsla och detta är något som jag stor mig på. Egentligen skulle texten behövas mycket mer omarbetning men jag får skylla mig själv då jag är ute i sista minuten.

torsdag 6 september 2007

Slutresultatet av "stoffet"

(Är medveten om att styckesindelningen ser lite knasig ut. Men det får vara så tills jag kommer på hur man ändrar inställningen för tabbar på internet.)

Spegel, spegel på väggen där. Säg vem som mest perfekt i världen är. Helst av allt ville hon lägga sig ner i sängen och låta sömnen vagga in henne i en värld där inget ont kunde nå henne. Släcka lyset, låsa dörren och bara ligga och andas i mörkret. Istället hade hon tänt lampan och ställt sig framför spegeln. Hon hade riktat ljuset så att hon på intet sätt kunde undgå att märka minsta lilla skavank på sin kropp. Runt omkring hennes fötter låg högar av kläder. Kläder som hjälpte henne att dölja eller smycka den personlighet som var hennes egen. Ingen skulle någonsin få grepp om vem hon egentligen var. Att folk skulle genomskåda hennes skådespeleri var flickans största rädsla. Människor fick ha sina förutfattade meningar, bara hon lyckades lura dem.
Spegeln fungerade som en drog. Den skrek på henne. Se på dig själv. Se om du kan lista ut hemligheten. Se om du kan se att du är du.
När hon väl stod framför spegeln förvånades hon över att det fotogeniska ansiktet var hennes eget. Det passade inte ihop med hennes inre. Där inne fanns något som var mycket fult. Inom henne bodde ett monster och värre än den värsta sjukdom åt det upp henne. Men det syntes inte utanpå. Utanpå såg hon ut som vem som helst.
- En fullkomligt normal flicka, som hennes doktor skulle säga.
Det var bara hon själv som kunde se likgiltigheten i sina ögon när hon stod framför sin värsta fiende. Hon visade alltid omvärlden den mask som för tillfället passade. För det skulle de gå på. Lättköpta som de var.
Spegel spegel på väggen där, säg vem som mest perfekt i världen är.
- Du är inte du, väste hon till sig själv. Jag är inte jag.
Därefter knöt hon sin näve och krossade spegeln. Spegelbilden gick i tusen bitar. De uttryckslösa ögonen lämnade henne ifred. Det som återstod att se var en snedvriden bild av en flickas kropp vars riktiga personlighet var inlåst. Inlåst bakom alla fack. Facken av förväntan, press och stress. Arkiverade i ordning, redo att tas fram. Att behaga omgivningen med.
Blodet rann nerför hennes knogar, droppade ner på modet på golvet. Fläckade ner dem olika personlighetstyperna. Lämnade spår. Skulle verkligheten se nu?
Spegel spegel på väggen där, säg vem som mest perfekt i världen är.

Tankar och funderingar kring uppgiften:
Såg inte fören nu att texten skulle vara diktliknande och ge en slags inblick i miljön. Detta vet jag i sådana fall inte om jag lyckats med, men samtidigt så känner jag att detta verkligen är en text som jag kan stå för. Texten kändes som något nödvändigt att skriva då jag haft den i tanken under en lång period. Därför var det inte särskilt svårt att producera denna text när jag väl kommit igång. Tre-radingarna var också till en stor hjälp för fullbordandet.

Att få respons på texten kändes bra och inte särskilt otäckt. Fick positiv respons vilket också kändes bra. Har inte så mycket mer att skriva för stunden. Hej hopp!

Tio tre-radingar

Det var inte det enklaste att sitta och skriva ner tio diktliknande små texter. Jag har aldrig varit bra på att skriva dikter, och när jag väl försökt har det bara blivit oseriösa projekt som jag själv skrattat åt. Det händer att jag läser gamla dagböcker och ser ett förhoppningsfullt, men patetiskt, försök till poesi. Detta har gjort mig ännu mer övertygad om att det här med dikter inte är något som passar mig. Därför saknades inspirationen till att skriva ner dessa tre-radingar men slutligen kom det. Vissa är jag nöjd med, andra mindre. Men, kanske ska jag sluta babbla nu och bevisa att jag gjort uppgiften.

Med örngott, ett trött huvuds viloplats
Lika mjuk som en mors öppna famn
Vaggar dig försiktigt in i sömnen

Lyser upp
Tänds i mörker
Jagar bort det onda, svarta

Visar hur du ser ut
Ger din personlighet ett yttre
Sätter ett ansikte till den du är

En annan verklighet
En verklighet som bara visas när man vill
I ljud och bilder beskrivs den yttre världen

Låser vid behov
Stänger ute, stoppar allt

Nyckeln är nyckeln till lugnet

Sköna toner
Täpper till, lugnar ett oroligt sinne
En förstående vän med alla dem kloka orden

En hög av färger
Modet på golvet
Skriker efter att få ge personligheten en ny look

Tiden går
En ny tid lägs efter en annan
Era efter era, år efter år

Fotoramen med vännen så kär
Betryggande
Jag vill ge henne en kram

Gapar efter föda
Fylls med glädje
Tar hand om det som förkastats

Det största problem jag hade var att försöka ge sakerna i fråga liv. Är medveten om att jag inte lyckats med varenda en, men å andra sidan lyckades jag med några.